Skip to Content

Stylish Blog Award - Ar Verta Džiaugtis?

Štai ir pasiekė Lietuvą "Stylish Blog Award" paranoja. :) Kas tai yra, kodėl ir kada jis yra sutekiamas ir ar verta džiaugtis gavus šį apdovanojimą?

Kas yra Stylish Blog Award?

"Stylish Blog Award", "Stylish Blogger Award" ar lietuviškai "Stilingiausio Tinklaraščio Apdovanojimas" yra paprasčiausias svetainių ar blogų populiarinimo žaidimas. Apdovanojimas nėra kažkieno specialiai sukurtas, o tieiog suteikiamas vieno blogerio kitam. Tokių žaidimų yra pilna užsienio bloguose ir jie atsiranda vos ne kas mėnesį - "Kreativ Blogger Award", "Beautiful Blogger Award" ir panašiai. Lietuvoje Rokiškis irgi bando populiarinti blogosferą su neseniai pasibaigusia "Tinklarasčių Tarpusavio Reklamos Savaite", bet nesitikėjau, kad ir jis užkibs ant "Stylish Blogger Award" kabliuko :))

Kas ir kada pirmasis sukūrė šiuos apdovanojimus surasti nepavyko. Visos paieškos atsimuša į tūkstančius blogų, kurie tiesiog yra "nominuoti" šiam ar kitam apdovanojimui ir įvykdo žaidimo taisykles.

Žaidimo taisyklės labai paprastos - gauni pranešimą (komentaras bloge, elektroninis laiškas, ir pan.), kad kažkas tave nominavo "Stylish Blog Award" ir norint jį priimti tau reikia laikytis 4 taisyklių:

  1. Paminėti iš ko gavai šią nominaciją (ir įdėti nuorodą);
  2. Atlikti kažkokią užduotį (šiuo atveju parašyti 7 dalykus apie save);
  3. Perduoti šį titulą kitam ar kitiems blogeriams (t.y. paminėti jų svetaines pas save); ir
  4. Pranešti apie šį titulą nominuotiesiems (vėlgi paliekant komentarą jų svetainėje ar išsiunčiant elektroninį laišką)

Kodėl tokie žaidimai yra populiarūs ir susilaukia virusinio efekto? Visi mes mėgstame gauti komplimentus. Kad ir viešai neigtume, bet viduje tikrai apsidžiaugiame, kai pagiria mūsų šukuoseną, drabužį ar blogą. Tuomet automatiškai suveikia refleksas atsakyti tuo pačiu - tu irgi puikiai atrodai, o tavo labai gražūs batai, tavo blogas irgi stilingas. Taigi puiki terpė virusinei komunikacijai...

Dauguma aišku supranta, kad čia žaidimas, bet yra ir tokių, kurie įsitikinę, kad jų blogas iš tiesų "stYlingas" ir labai nuoširdžiai tuo džiaugiasi. Bet nenuostabu - tyrimais įrodyta, kad 90% žmonių įsitikinę, jog jie yra geresni nei vidurkis (geresni nei vidurkis vairuotojai, jų intelektas geresnis nei vidurkis, jie žaidža krepšinį geriau nei vidutinis žaidėjas ir t.t.).

Stylish Blog Award tiesiog SPAM'as?

Man kaip pragmatikui tokie žaidimai kelia juoką ir aš prie jų neprisijungiu. Visu pirma, gaila laiko. Aš puikiausiai suprantu, kad kažkas rašantis blogą tik dvi savaites negali spręsti ar blogas yra stilingas ar ne. Jeigu apdovanojimas būtų iš kokios nors autoritetingo blogo, kuris turi nustatęs aiškius kriterijus, kaip renkami tie blogai - tuomet kita kalba. Aišku apsidžiaugčiau ir pasigirčiau (žr. aukščiau apie komplimentus). Bet dabar...

Man netgi šis žaidimas labai primena anksčiau vaikščiojusius elektroninius laiškus su kažkokiom nesamonėm, kurių gale būdavo reikalavimas būtinai persiųsti šitą laišką bent septyniems draugams - "kitaip 7 metus būsi nelaimingas" ar "mirsi po 7 dienų" :))) Daug kas "nenorėdami rizikuoti" tiesiog persiųsdavo tuos laiškus ir taip laiškuose susikaupdavo šimtai e-mail adresų. Puiki duomenų bazė SPAM'eriams. Ar niekada nekilo klausimas iš kur spameriai sužinojo jūsų elektroninio pašto adresą, jei niekur nesiregistravote?

Labai panašiai gali atsitikti ir su Stylish Blog Award apdovanojimais. Pasidžiaugę šiuo apdovanojimu ir parašę įrašą kiekvienas blogeris palieka labai atsekamą štampa paieškos sistemose. Pagooglinus "stylish blog award" lietuvių kalba parodoma, kad jau yra virš 3000 rezultatų. Na gal realių blogų yra tik 300, bet vis tiek tai yra pats lengviausias būdas atrasti šiuo metu aktyviai veikiančius blogus. Atsiranda pavojus tapti spamerių aukomis, t.y. bereikšmiai komentarai su nuorodomis ar naujas "apdovanojimų" žaidimas siekiant pasinaudoti naivumu ir gauti iš to naudos. Atkreipkite dėmesį, kad vartoju žodį spameriai, o ne SEO optimizatoriai, nes tikrieji SEO optimizatoriai taip nesielgia...:)

Išvados

Blogerių savireklama yra skatintinas dalykas, bet gal nereikia tai daryti taip masiškai ir primityviai? Peržiūrėjus pastarųjų savaičių įrašus pamatysim, kad paskutiniai visi įrašai yra apie "Stylish Blog Award". Ir nors įrašų paįvairinimui yra sąlyga parašyti 7 punktus apie save - visvien labai jau nuobodu juos skaityti :) Kodėl gi nepareklamavus jums patikusių įrašų kada nors atsitiktinai? Na tai kas, kad ne į temą, tiesiog "palaikinkit" Facebooke arba parašykite:

P.S. Įdomus požiūris apie "Stylish Blog Awards", paskaitykite ir jūs... :))



blog | about seo