Skip to Content

"Nofollow" - nuorodų "prezervatyvas"

Pratęsiant temą "kaip neleisti google robotams indeksuoti svetainės ar jos dalių" pakalbėsiu apie HTML rel="nofollow" atributą.

Kartais yra poreikis, kad robotai neindeksuotų tik tam tikros nuorodos į kitą svetainę ar savo svetainės puslapį. Tokiu atveju robots.txt failas netinka, nes jame nurodome neindeksuoti puslapio iš vis ("noindex") arba nesekti visomis iš puslapio einančiomis nuorodomis ("nofollow"). Tam naudojamas HTML rel="nofollow" atributas.

Dauguma turinio valdymo sistemų turi šį procesą automatizuotą ir tereikia pasirinkti tam tikrą variantą. Jei to nėra, reikia pakoreguoti HTML kodą. Pvz:

 <a href="http://www.delfi.lt" rel="nofollow">Delfi naujienos</a> 

"Nofollow" istorija

Nofollow atributas buvo sukurtas dar 2005 metais google inžinierių. Pagrindinė atributo paskirtis - apsisaugoti nuo blog'ų komentarų spaminimo, t.y. bereikšmių komentarų su nuorodomis į reklamuojamą svetainę. Googlei tas labai nepatiko ir labai iškraipė reitingavimo rezultatus, todėl nuo atributo atsiradimo į nuorodas su "nofollow" google robotai nekreipia dėmesio ir jomis paprasčiausiai nebeseka.

Kaip žinia nuorodos yra savotiški "rinkėjų balsai" internete, bet "nofollow" nėra koks nors "neigiamas balsas". Tai tik būdas apsisaugoti nuo spamerių veiksmų viešojoje erdvėje arba google informavimas, kad tu nesi visiškai tikras svetainės patikimumu ir už ją "nebalsuoji". Čia aiškinant populiariai...

SEO "profai" ir nofollow

SEO specialistai "nofollow" naudoja paprasčiausiai nenorėdami perleisti savo svetainės reitingo (angl. "link juice") kitoms svetainėms. Kitaip tariant "nofollow" yra kaip prezervatyvas ir būdas "saugiai" įdėti nuorodą :)

Iš kitos pusės, nereikia pamiršti, kad šis atributas buvo sukurtas googlės. Ir nors googlė džiaugėsi, kad kitos paieškos sistemos palaiko iniciatyvą, bet kiekviena paieškos sistema vis kitaip traktuoja nofollow.

  • Google sako, kad visiškai neseka nuoroda, jei yra nofollow, tačiau kai kurie SEO specialistų ekspermentai verčia tuo abejoti. Bet google tikrai nesuindeksuoja nurodyto puslapio ir neperduoda jokių kitų atributų (nuorodos tekstas, nukreipiančiojo puslapio reitingas ir pan.) nurodyto puslapio reitingui apskaičiuoti.
  • Yahoo robotai nuseka paskui nuorodą ir rastą puslapį suindeksuoja, bet nekreipia dėmesio į kitus jau minėtus atributus naujo puslapio reitingavimui.
  • MSN Search robotai nuoroda nuseka, bet puslapio neindeksuoja.

Bet Lietuvoje pagrindinė paieška vyksta googlėje, todėl labiausiai reikia kreipti dėmesį kaip elgiasi googlės robotai.

Nofollow naudojimas vidinėms nuorodoms

Kai kurie SEO specialistai pradėjo naudoti nofollow savo vidinių puslapių reitingo optimizacijai. Jų nuomone tokios skiltys kaip "Apie mus", "Kontaktai", "Atsakomybės Ribojimas", "Privatumas" ir pan. nėra pakankamai svarbūs, kad jiems reikėtų suteikinėti kokį nors reitingą. Todėl uždėjus nofollow atributą ant šių nuorodų svetainės reitingas paskirstomas tarp svarbių puslapių. Tačiau oponentai sako, kad kai kada internautai kaip tik ir ieško tokių puslapių, o ir google nepataria naudoti tokios technologijos.

Nors nėra aiškių įrodymų apie nofollow vartojimo žalą ar naudą vidiniams puslapiams, nereiktų pamiršti, kad viena iš pradinių idėjų naudoti nofollow buvo noras parodyti, kad nesi tikras apie nukreipiamos svetainės patikimumą. Vadinasi suteikdamas savo puslapiams nofollow tu abejoji jų patikimumu :))

Nofollow apibendrinant

Apibendrinant, jei nori, kad tavo puslapį ar svetainę suindeksuotų google, tai komentarų su nofollow atributu spaminimas naudos neduos. Bet protingi ir tikslūs pastebėjimai "į temą" gali atvesti lankytojų, kurie vėliau gali įdėti "follow" nuorodą.

Dedant išorines nuorodas savo puslapiuose patarčiau uždėti nofollow į nors kiek konkuruojančias svetaines, bet nedėti nofollow į nekonkuruojančias ir turinčias autoritetą svetaines. Sklinda gandai, kad google pažiūri į kokią svetainę ir apie ką nuveda nuoroda ir jei turinys panašaus pobūdžio (tik ne toks pats!), google suteikia daugiau autoriteto ir tavo svetainei. To nepasieksi uždėjęs nofollow :)



blog | about seo