Skip to Content

Blogspot.com nukreipiamas į blogspot.lt?

Šis įrašas apie blogspot.com nukreipimą į blogspot.lt yra gal šiek tiek per anksti, nes Lietuvoje tai dar nevyksta, bet geriau jau aprašyti situaciją iš anksto, kad kai tai atsitiks žmonės rastų susijusią informaciją. :)

Tie kas turi blogspot.com tinklaraščius gal jau pastebėjo, kad Google Analytics statistikoje atsiranda naujų svetainių iš kurių ateina lankytojų srautas:

  • [blogopavadinimas].blogspot.co.uk
  • [blogopavadinimas].blogspot.de
  • [blogopavadinimas].blogspot.se
  • ir t.t.

Kartais galima aptikti netgi savo blogo pavadinimą su skirtingos šalies išplėtimu. Kaip tai paaiškinti?

Blogger pakeitimai

Sausio mėnesio pabaigoje Google (kuriai priklauso Blogger) priėmė sprendimą, kai kurių šalių lankytojus nukreipti į tos šalies vietinį blogspot domeną. Tokiu atveju Blogger gali efektyviau kontroliuoti publikuojamą vietinį turinį ir jei Blogger gauna nurodymus iš tam tikros šalies teisinių institucijų blokuoti kažkokį straipsnį ar tinklaraštį - blokuojamas tik tos šalies turinys. Lankytojai iš kitų šalių minėtą turinį vis dar gali pasiekti.

Nors Google oficialiai nepranešė kodėl ėmėsi šio žingsnio, mano manymu viskas susiję su įstatymu priimtu Indijoje, kur teismas gali įpareigoti svetainės "hostingo" tiekėją užblokuoti turinį neatitinkantį "teisės ir viešosios normos aktų". Bet kaip žinome, kas nepriimtina Indijoje (pavyzdžiui, pasityčiojimas iš Indijos religijos) nebūtinai netinkama JAV ar Lietuvoje. Blogger turi didžiulį blogerių kiekį Indijoje, todėl šiuo kūrybingu sprendimu šis teisinis įsipareigojimas bus apeinamas - "netinkamas turinys" nepublikuojamas Indijoje, bet kitų šalių lankytojai straipsnį matys.

No Country Redirect

Tačiau Google suteikė galimybę laikinai apeiti nukreipimą į vietinį šalies domeną. Tereikia URL adreso pabaigoje suvesti "/ncr" ir Blogger tinklaraštis bus matomas su .com išplėtimu. "NCR" yra No Country Redirect trumpinys.

http://blogopavadinimas.blogspot.com/ncr

Jei norima pažiūrėti tam tikrą įrašą, tai "/ncr" turi būti suvedamas ne pabaigoje, bet iškart po domeno:

http://blogopavadinimas.blogspot.com/ncr/blogo-iraso-url

Šiuo metu Blogger tinklaraščiai nukreipiami į vietinį domeną 15-17 šalių:

Blogger nukreipiamos šalys

  1. Argentina [blogspot.com.ar]
  2. Australija [blogspot.com.au]
  3. Brazilija [blogspot.com.br]
  4. Kanada [blogspot.ca]
  5. Prancūzija [blogspot.fr]
  6. Vokietija [blogspot.de]
  7. Indija [blogspot.in]
  8. Italija [blogspot.it]
  9. Japonija [blogspot.jp]
  10. Meksika [blogspot.mx]
  11. Naujoji Zelandija [blogspot.co.nz]
  12. Portugalija [blogspot.pt]
  13. Ispanija [blogspot.com.es]
  14. Švedija [blogspot.se]
  15. UK [blogspot.co.uk]

Ir neseniai pastebėjau, kad lygtais ir Norvegija bei Airija jau nukreipiama į vietinius domenus [blogspot.no] ir [blogspot.ie].

SEO pavojai

Kokie pavojai po šio Google sprendimo tyko SEO prasme?

  1. Didžiausias pavojus yra pasikartojantis/dublikuotas turinys, nes tas pats įrašas atsiras 15-16 domenų. Google automatiškai įgalino "rel=canonical" meta tag, kuris paieškų robotams nurodo, kad čia dublikatas ir kur yra originalusis įrašas, tačiau šioks toks negatyvus poveikis gali būti matomas.
  2. Nuorodų pasiskirstymas. Lankytojai iš kitų šalių automatiškai dės nuorodą į tos šalies domeno įrašą, tokiu atveju yra galimybė, kad tinklaraštis negaus tiek pat autoriteto, kiek gautų, jei nuoroda eitų į originalų įrašą. Vėlgi, tai gali paveikti tinklaraščio reitingus paieškos sistemoje.
  3. Iškraipyta socialinių tinklų statistika. Jeigu tavo originalus įrašas turi 100 paminėjimų Twitteryje ar 100 Facebook "Like" paspaudimų, lankytojui iš Australijos ši statistika nebus matoma.
  4. Tas pats galioja, jei naudojate išorinę komentavimo platformą (Facebook, Disqus) - komentarų skaičius bus iškreiptas kiekvienos šalies atveju.

Kaip išjungti automatinį peradresavimą?

Nors kaip minėjau Lietuvoje tai dar neaktualu, bet rašantiems blogus UK ar Airijoje gali nesinorėti prarasti SEO vertės. Tuomet jums reiktų įsidiegti kodą į Blogger šabloną, kuris automatiškai išjungtų tinklaraščio peradresavimą.

Blogger Dashboard pasirinkite Template. Tuomet paspauskite "Edit HTML" mygtuką ir po to "Proceed". Tuomet copy-paste žemiau esantį kodą iškart po <head> tagu:

<script type="text/javascript">
var blog = document.location.hostname;
var slug = document.location.pathname;
var ctld = blog.substr(blog.lastIndexOf("."));
if (ctld != ".com") {
var ncr = "http://" + blog.substr(0, blog.indexOf("."));
ncr += ".blogspot.com/ncr" + slug;
window.location.replace(ncr);
}
</script>

Paspauskite "Save Template" ir nuo šiol jūsų tinklaraštis visuomet pateiks blogspot.com adresą.

Šis kodas nustato jūsų domeną (document.location.hostname) ir jei jis yra tam tikros šalies URL (pvz, blogspot.co.uk) kodas automatiškai prideda "/ncr" ir lankytojai nukreipiami į blogspot.com.

Blogspot.lt

Iš principo manau, kad nukreipimas į blogspot.lt Lietuvoje būtų visai patogus žingsnis mums - "SEO optimizatoriams" :). Žymiai palengvėtų blogspot tinklaraščių analizė, t.y. lengviau surastume lietuvių rašomus ar lietuvių lankomus tinklaraščius ("site:" pagalba). Aišku galima ir dabar suvedus "site:blogspot.com" ir susiaurinus paiešką "Puslapiai tik iš Lietuvos" ar "Puslapiai lietuvių kalba", bet blogspot.lt gal būtų tikslesnis ir taikytinas tik lietuvių skaitomiems blogams?

Įdomumo dėlei patikrinau kam priklauso blogspot.lt domenas Lietuvoje - UAB "Interneto vizija", kur skelbiama, kad domenas yra parduodamas. Įdomu ar jiems pavyks parduoti domeną Google ar Google tiesiog išsireikalaus atiduoti jį už dyką (prekinis ženklas).

P.S. Jei tarp skaitančių atsirastų kas nors, kuris galėtų sukurti Firefox plugin, kuris automatiškai įterptų "/ncr" blogspot tinklaraščiuose - susisiekite :)



blog | about seo